Rijd goedkoop

Voor mijn laatste blog ga ik het hebben over zuinig autorijden. Aangezien veel studenten inmiddels in het bezit zijn van een auto leek het me handig om de beginnende rijders een paar tips te geven hoe ze de kosten van het rijden kunnen besparen. Hier volgen de tips:

 

  • Plan je reis: Je moet altijd je reis goed plannen. Dit wil niet alleen zeggen dat je de kortste route moet zoeken, maar ook de route waarbij je het makkelijkst door kan rijden. Vermijd centrums en binnensteden dus vooral. Als je minder stilstaat voor stoplichten kan dat wel 30% aan brandstofkosten schelen. Het optrekken en weer remmen kosten namelijk alleen maar brandstof.
  • Doe voorzichtig met je motors en versnellingen: Laat je motor altijd rustig opwarmen. Een koude motor verbruikt twee keer zo veel benzine als een warme motor. Ook is het belangrijk de juiste versnellingen te kiezen. 2000/2500 toeren is het optimale toerenaantal om brandstofverbruik laag te houden. Voor dieselmotoren is dit ongeveer 1800/2200 toeren.
  • Let op je snelheid:  Vanaf een snelheid van 90 km/uur neemt het brandstofverbruik exponentieel toe. Lees hier meer over op http://www.clubvan90.org .
  • Zorg voor goede banden: Het is belangrijk om met vier dezelfde banden op een as te rijden. Ook zou ik regelmatig de profieldiepte controleren. Hierbij gaat het om de bandenspanning. Een lagere bandenspanning verbruikt meer banden. Rijd ook niet te lang met winterbanden door. Deze hebben namelijk een ander profiel dan zomerbanden. Je verbruikt meer als de omstandigheden niet winters zijn. Ze zullen dan ook sneller slijten, waardoor ze weer vervangen moeten worden.
  • Carpool!: Waarom zou je met twee auto’s naar dezelfde plek rijden als je ook gezellig samen kunt rijden? Met carpoolen bespaar je letterlijk twee keer zoveel brandstof. Misschien wel drie of vier keer als je met meer man carpoolt. Dit is altijd een slimme optie om te onderzoeken voor als je mrt collega’s of studiegenoten in de buurt woont.
  • Rij verstandig: Als laatste wil ik nog een ding aan deze lijst toevoegen. Rij altijd verstandig! Er zijn een aantal dingen om in je achterhoofd te houden wat veel brandstof kan besparen. Bijvoorbeeld blijf uit de wind. Meer windweerstand = meer energie. Achter een vrachtauto aanrijden vermindert dit. Bij parkeren moet je ook nog in de gaten houden om altijd in de schaduw proberen te parkeren. Doe je dit niet, dan zul je op de terugweg waarschijnlijk de airco aan moeten zetten. Dit kost weer meer energie.

 

Ik hoop jullie met deze tips geïnformeerd te hebben over goedkoop rijgedrag. Het was me een genoegen jullie met wijsheid te voorzien. Bedankt voor jullie aandacht en tot ziens!

 

Bron: http://bespaar-tips.com/10-tips-om-zuiniger-te-rijden/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s